ISO 22000
Jakość i bezpieczeństwo żywności
Funkcjonując w łańcuchu producentów żywności oraz mając na uwadze nieustannie rosnącą świadomość klientów, jak również obowiązujące wymagania prawne, wysoka jakość oraz gwarancja bezpieczeństwa produktów spożywczych stały się jednymi z kluczowych aspektów funkcjonowania przedsiębiorstw tej branży. Tym samym warunkują one nie tylko ich prawidłowy rozwój, ale również zdolność do utrzymania się na rynku.
By móc skutecznie zarządzać jakością i bezpieczeństwem produktów spożywczych, niezbędnym staje się zastosowanie w zarządzaniu profesjonalnych i nowoczesnych narzędzi. Temu właśnie służy wdrożenie Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności zgodnego z wymaganiami normy ISO 22000:2005. W efekcie wdrożenia tego systemu, będącym międzynarodowo uznanym standardem, firma uzyskuje możliwość osiągania wymiernych, zarówno wewnętrznych, jak i zewnętrznych korzyści. Najważniejsze z nich, to:
Korzyści zewnętrzne:
osiąganie jakości i bezpieczeństwa wytwarzanych produktów spożywczych zgodnych z oczekiwaniami rynku i na stałym, powtarzalnym poziomie;
mniejszenie ryzyka związanego z wyprodukowaniem żywności niezgodnej z wymaganiami władz sanitarnych oraz wynikającej z tego odpowiedzialności prawnej i finansowej;
błyskawiczne rozpoznanie na rynku jako zaangażowanie przedsiębiorstwa w tematyce produkcji bezpiecznej żywności;
wzrost konkurencyjności;
poprawa image przedsiębiorstwa;
certyfikat jako cenny instrument marketingowy;
lepsza pozycja rynkowa;
wzrost stopnia zadowolenia klientów;
zwiększenie wiarygodności firmy wobec klientów i organów kontrolujących;
obiektywny dowód ciągłego doskonalenia przedsiębiorstwa;
Korzyści wewnętrzne:
zmniejszenie kosztów związanych z niską jakości i bezpieczeństwem żywności;
opanowanie powiązań organizacyjnych - jasne określenie podziału obowiązków, odpowiedzialności i uprawnień;
poprawa komunikacji wewnętrznej i przepływu informacji;
większa elastyczność organizacji, co ułatwi wprowadzanie zmian i doskonalenie;
jasna dokumentacja realizowanych procesów;
wyznacznik najlepszych praktyk stosowanych w przemyśle;
ustalenie i skuteczna eliminacja przyczyn powstawania wad;
audyt przeprowadzony przez niezależną jednostkę stanowi dodatkowe zabezpieczenie dla kierownictwa w zakresie funkcjonowania przedsiębiorstwa.
Wszystkie te korzyści umożliwiają powstanie wewnętrznie silnego i dobrze zorganizowanego przedsiębiorstwa, które w zaufaniu do bezpieczeństwa i jakości produkowanej żywności, cały swój potencjał może skupić na budowaniu swojej marki i pozycji rynkowej.